Táto sladká, chutná ale i lepkavá hmota bola uctievaná ako dar, či pokrm bohov a do konca 19.storočia bola aj jediným sladidlom. Aj svojimi liečivými účinkami je med známi už celé tisícročia. Základným materiálom pre získanie medu je najmä nektár z kvetov a medovica. Tieto sladké šťavy zbierajú včely, obohatia ich látkami z vlastného tela, pozmenia a zhustia ich vo svojom tráviacom ústrojenstve a ďalej ich uskladnia v plástoch, kde med zaviečkujú a nechajú dozrieť.

Typické zloženie medu je nasledovné:

  • fruktóza, ovocný cukor: 35 – 40 %
  • glukóza, hroznový cukor: 30 – 35 %
  • voda: 10 – 15 %
  • minerálne látky a stopové prvky: draslík, vápnik, sodík, horčík, fosfor, jód, meď, zinok, železo
  • vitamíny: B1, B2, B3, B5, B6, C, D, H, K, E, P
  • organické kyseliny: glukónová, citrónová, jablčná..
  • ďalej: aminokyseliny, enzýmy, antioxidanty, aromatické látky, peľ..

Druhy medu:

  • kvetové – nektárové: repkový, agátový, lipový
  • medovicové – lesné: jedľový, smrekový
  • zmiešané – z kvetových a medovicových medov

Med skladujeme na čistom, suchom a tmavom mieste v dobre uzavretej sklenenej fľaši. Nie pri teplote vyššej ako 20 stupňov.

Denná dávka medu sú 3 až 4 čajové lyžičky. Vo všeobecnosti je med bezpečný pre dospelých i deti, dokonca aj vo väčších množstvách. Odporúčané je ale vyhýbanie sa medu deťom mladších ako 1 rok, menšie dávky sú vhodné pre ľudí so srdcovými a obličkovými problémami a tehotné ženy. Jeho konzumácia sa neodporúča alergikom, ktorí sú citliví na peľ.

Proudly powered by WordPress | Theme: HoneyBee by SpiceThemes